SAFRANŞEHRİ'NDEN YAZIYORUM

ESKRİMDEN BOKSA, TENİSTEN FUTBOLA KARDEMİR KARABÜKSPOR’UN 78 YILLIK KURULUŞ TARİHİ*

Kardemir Karabük Sporumuz zor günler geçiriyor. Ancak daha önce de yaptığımız gibi, yine büyük işler başarabiliriz. Herkes bilir, 78 yıllık tarihimizde Karabük’te tenis, futbol, yüzme, güreş, bisiklet, eskrim, boks ve at biniciliği gibi spor branşlarında kulüplerin olduğunu. Kısaca Karabüklü, futbol başta olmak üzere birçok spor dalında zengin bir tarihi belleğe sahiptir.

lokum life karabükspor

Karabük fabrikalarının temeli atılıp Karabük şehri kurulmaya başladığında, buraya gelen insanları iki şey şaşırtmıştır. Bunlardan biri Türkiye tarihindeki ilk ağır demir sanayisinin ihtişamı, diğeri ise her ihtiyacın düşünüldüğü ve düzeniyle dikkat çeken çağdaş Yenişehir Mahallesi’dir.  Bu mahallede tenis, voleybol ve futbol sahaları, atış poligonu, sinema ve tiyatro gibi sosyal aktivite sahaları mevcuttu.[1] Hatta bu eğlence mekânlarına Bartın Amasra’da kurulan deniz kampı ve ormanlara düzenlenen atlı seyahatleri de ekleyebiliriz. Ancak esas konumuzu futbol şubesi ve etkinlikleri teşkil edecektir.

Karabük Demir-Çelik Spor Kulübü, fabrikalarda çalışmak için büyük şehirlerden gelen futbolcuların girişimiyle, özellikle de fabrikalarda görevli mühendis, memur, usta ve işçilerle Safranbolu Kaymakamı İhsan Hayri Kaya (1935-1939) ve Parti mutemedi Kadri Bey’in yardımlarıyla ve geniş bir faaliyet programıyla 1937’de kurulmuştur.[2] 1938 yılından itibaren de futbolda ismini duyuran Karabük Demir Çelik Spor Kulübü’nün antrenörlüğünü o tarihlerde işletme montajında görevli İngiliz Mr. Lain yapmıştır. Fabrikalar İşletme Müdürü Azmi Tılıbar zamanında da arması ve renkleri belirlenen[3] kulübün müsabakalarını dönemin gazetelerinden takip edilebiliyoruz. 1942 yılındaki bir bayram turnuvasına katılan Askeri Fabrika Gücü (Ankaragücü) ile Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ) ve Karabük Demir-Çelik Fabrikaları (KDÇF) arasındaki futbol müsabakaları buna bir örnektir. Bunlardan ilki bayramın birinci günü KDÇF-EKİ arasında oynanmış, Ereğli ve Ankaragücü’nün maçından sonra da Askeri Fabrika Gücü – Karabük müsabakaları yapılmıştır.[4] Tabii bu gibi etkinlikler, sonuçlarından ziyade varlıkları ile değerlendirilmesi gereken önemli tarihsel müsabakalardır. Çünkü daha yeni kurulan bir kentin spor kulübünün şehirlerarası turnuvalara çıkıp böyle müsabakalarda yer alması, gelişmenin modern yönünü göstermesi bakımından önemlidir.

Burada bir açıklama yapmak gerekir. Yukarıda belgelerle anlattığımız gibi, Karabük Demir Çelik Spor Kulübü 1937 yılında kurulmuş, bu tarihten itibaren çeşitli müsabaka ve turnuvalara katılmıştır. Ancak günümüzde Kardemir Karabük Spor Kulübünün ambleminde kuruluş tarihi olarak 1969 yazmaktadır. Hâlbuki bu tip büyük tesis, kurum ve kuruluşlar geçmişlerini olabildiğince geriye götürürler ki bu sayede gelecek vizyonunu daha da ileriye ulaştırabilsinler. Örneğin, İstanbul Üniversitesi kuruluş tarihi olarak 1453 yılını esas almaktadır. Bir ok ve yay ilişkisi gibidir bu; siz geçmişinizi ne kadar geriye çekerseniz, vizyonunuzu o kadar ileri bir tarihte bulursunuz. Sözün kısası, hangi gerekçeyle olursa olsun, hangi birlik ve beraberlik mesajını içerirse içersin Karabük Sporumuzun kuruluşu tarihi gerçekte 1937’dir ve bu gerçek resmî olarak esas alınmalı, logosuna da işlenmelidir.

Tekrar geçmişe dönecek olursak, 1940’larda Karabük’te boks, ata sporu güreş ve bisiklet yarışları gibi birçok dalda renkli etkinlikler yapılmıştır.[5] Fabrikalar bünyesinde kurulan tenis ve bisiklet takımlarının yanı sıra, Ankara Gazi Orta Öğretmen Mektebi spor öğretmenlerinin uygulamalı ve teorik eskrim dersleri de bu yıllarda hayli ilgi çekmiştir.[6]

Yukarıda anlattığımız gibi köklü ve zengin bir tarihi mirasa sahip Kardemir Karabük Sporumuzun bu yıl Süper Lig’ten bir alt lige düşmesiyle kentçe üzüntülü günler yaşadık. Ancak geçmişte kazanılan ve hafızalardaki yerini koruyan büyük başarılar ile zaferler göstermektedir ki vizyonumuzu, gelecek hayallerimizi asla küçültmemeliyiz. Unutmayın, zaferler ile taçlandırılmış günler ortaklarını elbette bulur, ancak ben ömrüm boyunca yalnız günlerin samimi dostlarını hatırlayıp yazacağım.

*Mehmet KÜTÜKÇÜOĞLU, Lokum Life Dergisi, Haziran 2015, sayı:3

[1] Girgin İsmail Öner, Karabük, Osmanbey Matbaası, 1948, s. 44.

[2] Cumhuriyet, 28 Ağustos 1937.

[3] www.kardemirkarabukspor.org.tr/tarihçe

[4] Ocak, 23 Aralık 1942.

[5] Kalyoncu, Hür, Cumhuriyet Kenti Karabük, Karabük Belediyesi Kültür Yay. 2007, s. 190.

[6] Engin, Aydın, ‘‘Divriği’nin Demiriyle Zonguldak’ın Kömürünün Karabük’teki Düğünü: Karabük Demir Çelik İşletmeleri’’, 75 yılda Çarklardan Chip’lere, Ed: Oya Baydar, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul, 1999, s. 126.

Yorum yapmak ister misiniz ?

4.422 defa okundu