Safranbolu, içinde oturduğum halde sanki onu ilk defa gören bir gezginmişim hissini uyandırır bende. Yüzlerce yıllık sokak isimlerinin sırrı, hatıralarda hala daha yaşayan dar sokakları, kültür kesişmesinin izahı tekke, cami ve köprüleri, evleri evleri büyük bir medeniyete köprü ölümsüz evleri Safranbolu’nun…
Hasan Dede Kayasında kurulan bir hayaldi bu kitap. Hasan Dede’ye duyulan bir saygı ve titiz bir yol alıştı projemiz. Savruldu yüzlerce kağıt çok sevdiğim Safranbolu’nun üzerine; Bir dost bile okusa yeter diyerek!
Elbette bir kent rehberi hazırlamak detay ister ki biz de bu kurala riayet ettik. Detaylardadır işi nihayete erdirmenin azmi ve başarısı diyerek. Rehberimizde Safranbolu’nun bütüncül bir şekilde algılanması ve anlaşılması esas alındı. Mekan ve eser anlatımları misafir bir gezginin anlayacağı şekilde yapıldı. Safranbolu’da muhakkak görülmesi gereken mıntıkalar tespit edilse de asıl anlatım tarihi kasabadaki en önemli eser ve kültür unsurları esas alınarak yapılmıştır. İleride elbette geliştirebileceğimiz bu çalışmada bizim gözümüzden nasıl görünmesi gerekiyorsa öyle anlatılmıştır Safranbolu. Çünkü Safranbolu sadece tarihi evler yığını değil büyük bir kültür bileşiminin adıdır.
Yerel yönetim bazında korumanın 40. yılına yaklaşırken; UNESCO Dünya Miras Şehri listesine girişinin ise 20. yılına ulaşan Safranbolu’ya bu eserin ufak da olsa bir katkı sunacağını ümit ediyorum. Çünkü Safranbolu hakkında yapılacak birçok çalışmayı tarayarak tarihçi özeni ile geniş kitlelerin okuyabileceği popüler bir rehber kitabı hazırladığımızı düşünüyorum. Tarihi kasaba hakkında geniş bir bilgiye bol fotoğrafları, algılanması ve okunması kolay bu kitap ile ulaşabileceksiniz.
Bu proje için Safranbolu sokaklarını haftalarca heyecan ve sabırla dolaşan can dost Nihal Gamze Demir’in fotoğraf desteğini ömür boyunca unutmayacağım. Karabük’ün en özel tasarımcısı kardeşim Berkan Kurtucu’ya titiz çalışması ve mükemmeliyetçiliğiyle bu esere kattığı artı değerden dolayı teşekkür ediyorum. Öyle ki gezi kitabımızın her sayfası sadece bu iş için özel olarak tasarlanmıştır. Editoryal okuması ile kitabımıza değer katan değerli büyüğümüz üstat gazeteci – yazar Aytekin KUŞ’a hürmetlerimi sunuyorum.
Beni bu rehber kitabının hazırlanmasında hiçbir zaman yüzüstü bırakmayan ve fotoğraf desteğinde bulunan değerli dostlarım, Cemil BELDER, Onur FİLİZKIRAN, Cemal ÖZBEK’e, Hüseyin KARATAŞ’a; ayrıca projeye desteğini esirgemeyen arkadaşım Cemile BÖLÜKBAŞ’a, ağabeyim Bilgehan KÜTÜKÇÜOĞLU’na, A. Ahmet ÜNAL’a, Mehmet GÖKÇÜ’ye ve aileme sonsuz şükranlarımı sunuyorum.
Bu kitabın özgürce kanatlanıp siz değerli okuyucularımıza ulaşmasını destekleri ile sağlayan, idealist Safranbolu sevdalısı marka değerlerimiz turizm işletmelerine ise ayrıca teşekkür ediyorum.
Mehmet KÜTÜKÇÜOĞLU